Zdroj: Pixabay.com

Sladké třídění

Je čas Vánoc, a tak přichází doba tradičních receptů. I zarytí odpůrci domácích prací a vánočních příprav většinou oblečou zástěru a pustí se do přípravy podle zděděných receptů. Byty se rozvoní vůní vanilkových rohlíčků, rozinkových vánoček nebo slepovaného lineckého cukroví. Zkusme si spolu upéct jeden z těch nejjednodušších receptů – vánoční perníčky. Stejně jednoduché bude i roztřídit odpad z obalů po použitých ingrediencích.

vanocni_peceni_pernicky_samosebou

Zdroj: Pixabay.com

Perníčky zvládne každý – stejně jako třídění odpadu!

Pojďme začít receptem na vánoční perníčky. Perník byl dříve znakem luxusu právě kvůli použití množství exotického koření. Dnes již exotiku neevokuje, ale stále příjemně rozvoní místnost kořeněnými dálkami.

Ingredience (na 4 plechy)

  • 400 g mouky;
  • 140 g moučkového cukru;
  • 75 g másla;
  • 2 vejce;
  • 2 lžíce medu;
  • 2 lžičky mletého perníkového koření;
  • 1 lžička jedlé sody;
  • 1 lžička skořice;
  • 1 lžíce holandského kakaa.

Všechny ingredience smícháme v míse nebo v kuchyňském robotu a vytvoříme nelepivé těsto. To zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout minimálně přes noc. Po vyválení na válu na tenkou vrstvu vykrajujeme různé tvary. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C. Pečeme okolo 15 minut podle druhu trouby a velikosti perníčků.

Máme čas, než vychladnou perníčky; stejně bychom se zatím jen spálili. Ideálně čas využijme k úklidu kuchyně a k vytřídění použitých obalů od jídla. Schválně jestli víte, jak správě vytřídit obaly?

obaly_od_mouky_vajec_peceni_vanocni_samosebou_trideni

Zdroj: Pixabay.com

  • mouka a moučkový cukr – v drtivé většině se prodávají sypké mouky a cukry v papírových obalech a ty patří do modrého kontejneru na papír.
  • máslo – obvykle se prodává v obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento tzv. kompozitní obal nejde třídit, jelikož se skládá ze dvou různých materiálů a obal je navíc mastný. Patří tedy do koše se směsným odpadem.
  • vejce – papírové obaly od vajíček můžete vytřídit do modrého kontejneru na papír, ideální ovšem je roztrhat je na menší kousky a odložit na kompost, kde se hezky rozloží. Pokud jsou vejce v plastovém obalu, patří obal do žlutého kontejneru na plast.
  • med – sklenice od medu patří vytřídit správně do kontejneru na sklo, může být nevymytá a nevadí ani, pokud bude mít i víčko. Je-li sklenice z čirého skla, vhodíme ji do bílého kontejneru, pokud ve vašem bydlišti třídí sklo odděleně.
  • koření – sáčky na koření jsou tvořeny opět z obalů, kde se kombinuje více materiálů. Tyto sáčky tedy vhodíme do koše se směsným odpadem.
  • pečicí papír – tento papír vyhazujeme do směsného odpadu.
vanocni_pernicek_peceni_trideni_obalu

Zdroj: Pixabay.com

Pokud se rozhodneme upéct i perníkovou buchtu, kam se do těsta pro zvláčnění přidává olej, mějme na paměti, že mastné plastové obaly od olejů nepatří do žlutého kontejneru. Ideální je použitou plastovou láhev od oleje schovat a naplnit jí použitým olejem (třeba tím, na kterém jsme usmažili kapra). Takto naplněnou petku odneseme do sběrného dvora nebo odložíme ve speciálním kontejneru pro sběr použitých rostlinných olejů.

Pokud si nevíme rady, měly by nám pomoci recyklační značky. Není to ale žádná věda, stejně jako pečení perníčků. K Vánocům patří klidná atmosféra a relax.

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.