Re-use má smysl! Jak si konzum zabalit EKOlogicky?
Třídění odpadů a jejich následná recyklace není jedinou cestou, jak se vypořádat se spotřebou obalů. Nejlepší je preferovat opakovatelně použitelné obaly, abychom předcházeli používání těch jednorázových. A o čem že to bude řeč? Nenechte si ujít článek o opakovaně použitelných obalech na svačiny, nebo třeba na nápoje na Samosebou.cz!
Základem dobrého dne je jistě šálek dobré kávy a taky dobrá svačinka. Obojí si častokrát nosíme s sebou z domova.
Z dětství si jistě mnozí z nás vzpomenou na pečlivě zabalené školní svačinky od rodičů, často v tolik populárním mikrotenovém sáčku.
Chcete poradit, jak správně třídit sáčky? Samosebou.cz poradí v článku Jak třídit sáčky různých druhů?.
Jenže ouha – mikrotenové sáčky a jejich nadměrná spotřeba nejsou pro naše životní prostředí to pravé ořechové.
Navíc častokrát svačina v takovém sáčku trpí – měkne a mění se na gumovou hmotu a taková svačina nám moc radosti neudělá, že? Mikrotéňáky tak nejsou nejlepším, a rozhodně ani “in” řešením a už vůbec ne z pohledu životního prostředí a trvalé udržitelnosti!
Společnost si začíná uvědomovat, že je třeba odlehčit následky konzumního života a tak hledá řešení, jak dopady zmírňovat.
V důsledku nadužívání jednorázových plastových produktů vstoupily v platnost regule, jejichž cílem je omezení používání jednorázových plastů (více v článku Zákon o jednorázových plastech – jak nás ovlivní?), a je třeba připomenout, že se k těmto trendům přidávají i méně vyspělé státy (např. Keňa či Gruzie) a velké nadnárodní korporace.
Někde se tomu děje zákony a nařízeními, jinde je to o našem osobním postoji a uvědomění posvěceno našimi činy.
A tak se dnes, třeba právě u balení jídla, které je často symbolem konzumu a blahobytu, nabízí náhrada v podobě opakovaně používatelných obalů: na ovoce a zeleninu a na svačinky…
No a tak se dostáváme i k často skloňovanému pojmu re-use!
Co je to re-use?
Jedná se o opětovné použití již existujících výrobků, které probíhá v podstatě v nezměněné podobě.
Re-use – v podobě opakovaně používaných obalů na svačinky (pro příjemné chvilky…)
Nabídka obalů na svačiny, které můžeme znovu použít, je opravdu pestrá. Na výběr dnes máme výrobky z prakticky tvarovaných krabiček vyrobených pro určitý účel (třeba přímo na krajíc chleba, banány atd.) a z různých druhů materiálu.
Běžně tak seženeme opakovatelně-použitelné krabičky na jídlo z nerezového kovu či z plastu, z bambusu či ze dřeva. Čím dál více lidé preferují také obaly ze skla a to i co se týče nápojů.
K vyzkoušení vybízejí také rozkládací kapsičky se suchými zipy z bavlny s nepropustnou vrstvou z polyesteru!
Ty totiž mohou posloužit skvěle i rozložené – jako prostírání – a jsou tak ideální na výlet. Tento typ obalů dle výrobců vydrží i několik let (v návaznosti na péči) a snadno se udržují – nepropustná vrstva se očistí houbičkou či vlhkým ubrouskem a jednou za čas lze celý obal pohodlně vyprat.
Snadné, ne?
Bezva a praktické jsou také nejrůznější typy eko ubrousků, do kterých lze balit svačiny a podle typu materiálu je takto znovu používat rok i déle. Příkladem mohou být nejrůznější látkové kapsičky, či voskované opakovatelně použitelné ubrousky.
Není sáček jako sáček aneb re-use sáčky z přírodních materiálů
Velmi populární jsou stahovací sáčky vyrobené z přírodních materiálů, jako je například kukuřičný škrob – sáček je znovupoužitelný a navíc, když doslouží, můžeme jej pohodlně kompostovat!
Existují také znovupoužitelné sáčky na ovoce a zeleninu vyrobené z přírodní směsi minerálů bez přidaných chemikálií.
Vypadají téměř jako ty obyčejné, ale lze je znovupoužít až desetkrát, takže se náš domácí kuchyňský odpad rapidně sníží!
Re-use – buďte eko a vyrazte na oběd s krabičkou či ešusem
Na obědy je tu další řešení! Klasické plastové krabičky s víčkem, krabičky z lehkého skla, které lze ohřívat v mikrovlnné troubě, kovové nebo designové alternativy, které nám budou vaši kolegové v práci nebo ve škole rozhodně závidět.
Rozhodně platí, že i zde můžeme zainvestovat – taková bytelná krabička na jídlo nám pár let vydrží.
Pro prodloužení životnosti opakovatelně použitelných výrobků je důležitá správná údržba, proto bychom si vždy měli přečíst návod používání a na údržbu (taková myčka či mikrovlnka může někdy napáchat nevratné škody…).
Re–use a ešusy à la jídlonosiče
Mimochodem – nelze nezmínit ani nestárnoucí klasiku: jídlonosič. Dnes potkáme plastový nebo nerezový, který nahradil typické hliníkové. Ty si možná někteří z nás pamatují u svých prarodičů. Nesprávně se mu lidově říká „ešus“.
Co je to ešus?
Kovová jídelní miska nebo souprava jídelních misek, určených pro polní stravování a ohřívání jídla. Původ slova je v němčině (Eßschale – jídelní miska), kde označovalo polní vojenské nádobí. Z počeštěné podoby esšálek vzniklo slangové slovo ešus, dnes používané v běžné mluvě. Ešus se později stal oblíbeným v turistice a typickém českém trampingu.
Re-use nádobíčko na ranní kávu i odpolední čaj
Další kapitolou jsou samozřejmě jednorázové obaly na teplé a studené nápoje. I zde se můžeme vybavit běžně dostupnými alternativami: skleněné keep-cupy, nerezové termohrníčky či šálky z recyklovaných plastů a dalších moderních materiálů.
Ty dnes pořídíme nejen například v samotných kavárnách, ale téměř ve všech prodejnách s domácími potřebami online i těch kamenných.
Není na co čekat – krásný šálek „s sebou“ je dobrý základ a spotřeba jednorázových kelímků rázem klesne.
Zkusme s sebou namísto jednorázových plastů nosit vlastní kovový příbor. (Zdroj: Pixabay.com)
Re-use i u příborů…
A ještě jedna drobnost, ovšem podstatná. Příbory! Jedná se o takovou drobnost, která nám v batůžku nezabere místo, takže je lepší s sebou namísto jednorázových plastových příborů nosit vlastní opakovatelně použitelné příbory. Více o smyslu změny spotřebitelského chování prozradí článek Jaký je správný přístup k odpadům? Mrkněte na hierarchii.
Je to mnohem pohodlnější než prohýbající a lámající se plastová vidlička a také to má kulturu. O tom, že i takovou zdánlivou drobností snižujeme produkci odpadu, není pochyb!
No a samosebou – třiďme odpad, protože to má smysl!