Třídím jako Diva: jak na novoroční úklid špajzu?
Po Vánocích se to hodí. Na Nový rok ještě více. O čem je řeč? O úklidu přece!
Nakopněme novoroční energii a pojďme si to zorganizovat.
Nový rok, nový život, nový týden… všechno začíná uklizeným špajzem!
Základ je vyhodit všechno, co se během svátků nahromadilo, a zbytek uspořádat tak, aby v tom byl přehled. Samozřejmostí je vytřídit správně všechny obaly a odpady po vánočních dárečcích.
No a pak, protože se o Vánocích hodně peče, vaří a jí, je základem přehledně uspořádaná kuchyň, potažmo špajz. Tam totiž všechno začíná (a často taky končí, alespoň u mě, hihi).
Zimní hygge po česku: uspořádat špajz dokáže navodit pohodu
Když můžu, tak zavařuju – všechno možný a podle nálady. Hlavně teda zavařuju ovoce, zeleninu (třebas okurky) a taky miluju dýni (kompot se hodí právě na Vánoce a Nový rok, mňam) a baví mě dělat marmelády, pečený čaje a podobný lahůdky.
Že tyhle dobroty nejen ráda vyrábím, ale i dostávám, to se o mně ví, takže různý džemy, zeleninku v nálevu nebo i čatní dostávám.
A tak není divu, že mívám doma pořádný přetlak. Proto je dobrý udělat v kuchyni, potažmo ve špajzu průvan.
Ideální čas je právě po Vánocích a novoročních oslavách, protože jsem toho hodně dostala, ale taky se peklo a nakupovaly různý zásoby.
Každej rok tak právě tohle období využiju k tomu, abych omrkla všechny konzervy a sklenice s dobrotama, jestli je všechno v pořádku (nic neplesniví třeba kvůli netěsnící sklenici apod.).
Já mám to štěstí, že mám kuchyň a vedle špajz. A tam mám taky koutek, kam průběžně odkládám prázdný a ještě použitelný obaly, jako jsou krabice, dózy, sklenice, skleničky a víčka.
Pro všechny, kdo mají doma prostornější spižírnu, mám extra tip: vyhraďte si tam místo pro boxy či tašky na třídění odpadu!
Tohle řešení je ideální zejména pro ty, kdo disponují menším prostorem v samotné kuchyni, ale i pro ty, kdo by to chtěli mít pěkně po ruce a zároveň „uklizený“.
Třídicí tašky maj ještě tu výhodu, že v nich ten roztříděný odpad můžeme do barevných kontejnerů rovnou pěkně odnýst, není třeba nikam nic přeskládávat – časová úspora zaručena!
Trvalá udržitelnost u mě fičí a je nejlepčí!
Samosebou, že taky zkontroluju, kolik zbylo po Vánocích cukroví (to se moc nestává), a pokud nějaký najdu, tak ho rozhodně nevyhazuju! Plýtvání jídlem fakt nemám ráda – je tolik možností, jak ho využít!
Co se nesnědlo nebo jsem nerozdala, dám ve vhodný nádobě zamrazit (ideální je pevná plastová nádoba s těsněním, kterou v mrazničce skladujeme dnem vzhůru)… na Velikonoce jako když najdu!
Ukliďte si ve spíži a nezapomeňte si tam nechat místo na tříděný odpad.
(Zdroj: Samosebou.cz)
Jo a jíst pokud možno lokálně začíná být „novým“ trendem, ale vězte, že to není nic novýho. Už naše babičky se podřizovaly nejen diktátu trhu, ale taky dostupnosti zemědělských plodin a na zimní měsíce se vždycky hojně zásobily díky domácímu konzervování.
K tomu nám skvěle poslouží prázdný sklenice a skleničky a my je můžeme s chutí znovu a znovu používat.
Nádoby, který nevyužiju, posunu buď dál, nebo je vytřídím do sběrných nádob. Pokud nevíte, co a jak, mrkněte na tipy, jak třídit odpad správně, v novoročních třídičských předsevzetích!
Při domácím nakládání a zavařování se hodí i další suroviny, který pomůžou s konzervací nebo s chutí výsledného produktu.
Pro správný třídění stačí na obalech a sáčcích od cukru, koření, soli či želírovacích prášků kouknout na recyklační symboly. Podle nich pak takový obal snadno vytřídím.
Rychlý pravidlo říká, že sáčky od koření s vnitřní hliníkovou vrstvou jsou kombinovaný obaly, který jsou vyrobený z několika různých materiálů, a proto patří do směsnýho odpadu.
No a jak u mne vypadá takové uklízení spižírny, ve který schraňuji všechno od marmelád přes těstoviny a luštěniny po konzervy, ovoce i zeleninu?
Řídím se několika jednoduchými pravidly:
- Všechny potraviny mám srovnaný od nejstarších (vpředu) po nejnovější (ty ukládám dozadu). Automaticky je tak beru hezky postupně od nejstarších a tak předcházím kažení potravin a plýtvání jídlem.
- Mouku bychom neměli skladovat dýl než půl roku. Ideální je těsnící dóza na suchém tmavém místě.
- Ani ořechy netřeba podceňovat, ty můžou při nesprávném uskladnění žluknout, obsahují totiž plno olejů. Těsnící nádoby a chladné tmavé místo prospívají i jim. Pro dlouhodobější uskladnění je jistotou mrazák.
- Brambory jsou jedním ze základních stavebních kamenů naší kuchyně. Nepatří do lednice a už vůbec ne do mrazáku. Mám ověřený, že jim svědčí suché a tmavé místo, sklep, balkon nebo špajzka. Ideální nádobou je dřevěná bedýnka přikrytá hrubou látkou či pytlem. Pozor – brambory je třeba držet dál od ovoce, hlavně od jablek, ty totiž rády nasávají pachy a jabka s chutí po bramborách asi nechceme, nebo?
- Mimochodem to samé platí u jablek při skladování česneku a cibule, palčivé aroma je fajn, ale jabka by měly asi chutnat jinak. I tady proto platí, držet od sebe tyhle plody dál.
- Pro skladování česneku a cibule skvěle poslouží látkový či papírový pytlíčky nebo keramický nádoby a opět je držíme v suchu a přítmí.
Nádobí, dózy, košíky… klidně z druhý ruky!
Pro mě není snad nic horšího než zatěžovat přírodu zbytečným nakupováním nových věcí.
Pokud potřebuju doplnit nějakou tu praktickou bedýnku nebo dózu, prohrabu doma při úklidu všechny kouty, a pokud nenajdu nic vhodnýho a nemá to ani nikdo z okolí, řeším to nákupem z druhý ruky. Co já nemám, toho se jiní zbavují zdarma, za odvoz nebo za pár korun.
Krásný starý retro dózy, košíky a další nezbytnosti do spižírny a do kuchyně seženeme na bleších trzích, v bazarech a dobročinných obchodech se vším možným (a věřte, často i nemožným!).
Existuje i celá řada skupin na sociálních sítích.
Často můžeme narazit na opravdový originály, který nebude mít jen tak někdo. Pokud jste navíc kreativní, pak není nic lepšího než si tyhle věcičky vytunit podle svého! Ať žije DIY!
Krom skvělýho pocitu, že jsem nekupovala zbytečnosti, mě na tom baví i ten dobrej pocit z trvalé udržitelnosti, která je podle mě fakt důležitá.
A těmahle krůčkama – jako je správný třídění odpadu nebo použití toho, co mám, využití toho, co je pro jiný zbytečný, naděluju ten největší dárek přírodě.