Zdroj: Samosebou.cz

Třídím jako Diva: tipy, jak předcházet zápachu odpadu

Léto je skvělý. Koupačky, výlety, a hlavně vysoký teploty! Konečně můžeme chodit v šortkách a tílku a místo oběda si dát zmrzku, jenže horko s sebou nese i jiný stránky. Kromě toho, že je třeba víc pít vodu, tak se taky může snadno stát, že nám doma začnou smrdět odpadky! Co s tím?

Nedalo mi to a dala jsem dohromady pár tipů na to, jak zápachu odpadu v domě a bytě předejít. Zápach není žádnej med a rozhodně jsem přišla na to, že předcházet mu je lepší než pak pracně likvidovat nepříjemné odéry. Vyzkoušejte, u mě to fungovalo!

Třídění odpadu pomáhá… citelně!

Základní pravidlo, který u odpadu platí tak nějak všeobecně i v rámci trvalý udržitelnosti, říká, že předcházet odpadům je ta nejlepší cesta. No a jak předcházet zápachu odpadu, na to mám několik tipů, ideální je dodržovat všecky!

1. tip: Minimalizujte množství odpadu

Snížení množství vyprodukovanýho směsnýho komunálního odpadu je ideální cesta k tomu, aby nám doma nezačaly odpadky v koši smrdět.

Obecně je právě i kvůli ohleduplnosti k životnímu prostředí a přírodě dobrý přemýšlet nad tím, co potřebujeme, a hlavně, zda nakoupené produkty stihneme spotřebovat a upotřebíme.

V tomto směru může hodně pomoct plánování jídelníčku, protože pak člověk nakoupí fakt jen to, co potřebuje, a nevyhazuje kila prošlých potravin.

A vždycky je dobrý myslet taky na množství a balení, v kterých nakupujeme – pro rodinu je lepší zvolit rodinná balení (kdy třeba kilový kyblík jogurtu vydá za téměř 7 malých 150gramových kelímků a hliníkových víček…).

2. tip: Předtřiďte si odpad už doma

Obalový odpady, jako třeba různý druhy sáčků od cukru, mouky, skleněný láhve, plechovky apod., je za mě nejefektivnější předtřiďovat už doma, nejlíp podle jednotlivých druhů odpadů (papír, sklo, plast, kovy a nápojáče) a ty pak podle potřeby můžeme vynášet nezávisle na sobě.

Obyčejně tyhle obaly vydrží v příslušný tašce nebo třídicím koši dýl než směsný odpad a bioodpad.

Jednotlivé druhy odpadu tak můžeme vytřídit dle potřeby a množství, klidně i po cestě na nákup nebo do práce.
Předtřídění odpadu má za mě tu výhodu, že u kontejnerů už pak nemusíme nikde nic lovit – odpad prostě a jednoduše vhodíme do barevnýho kontejneru.
Doma navíc každý ví, kam který odpad odkládat…

3. tip: Když je teplo, choďte s odpadem častěji

Kdo má zvyk vynášet odpad jednou týdně, měl by v létě zkusit chodit dvakrát, v případě bioodpadu i vícekrát.
K barevným kontejnerům už to máme fakt kousek – průměrně dle výsledků třídění odpadu za rok 2021 pouhých 127 kroků, kdo to radši v metrech, pak 89!

Dobré vědět

Právě biologicky rozložitelnej odpad, zejména živočišnýho původu (odřezky masa, kosti apod.), podléhá zkáze nejrychleji. Podobně je tomu u rostlinného odpadu, hlavně pokud se jedná o zkaženou zeleninu a ovoce, odkrojky apod.
Proto je nejlepší věnovat biologicky rozložitelnýmu odpadu „speciální péči“ a mít doma takový odpad co nejkratší dobu. Nejen kvůli zápachu, ale i proto, že se po domácnosti šíří plísně a bakterie, navíc to může přitahovat hmyz a jiné škůdce.

4. Bioodpad a udržitelný přístup má smysl – šetříme peníze i zdroje

Ideální stav je, pokud by z naší domácnosti neputoval žádný bioodpad do popelnice – je to neskutečný, ale podle analýz odpadu v ČR tvoří bioodpad průměrně dlouhodobě 25 % hmotnosti našich popelnic se směsným odpadem, a to je teda slušná nálož…

Směsný odpad odtud putuje s největší pravděpodobností na skládku odpadu, bioodpad lze přitom recyklovat a proměnit ve výživnou zeminu nebo využít energeticky v bioplynových stanicích například k výrobě tepla.

Takže pokud je to možný, třiďte bioodpad! Možností máme několik: třídit ho do speciálních nádob na bioodpad, do velkoobjemových kontejnerů, který jsou na území obce přistaveny na předem určený místo v předem určený čas. Můžeme ho taky odložit do sběrných dvorů či kompostáren.
Ideální je mít vlastní kompost na zahradě, příp. vermikompostér, což je takový malý zařízení s žížalama, díky kterýmu si můžeme kompost vyrábět v bytě.

Tip 

Zkuste využívat maximum z potravin a vařit beze zbytku

Čím dál víc se právě kvůli ohleduplnějšímu přístupu k přírodě, životnímu prostředí a zdrojům řeší, jak předcházet potravinovýmu odpadu. Předcházení plýtvání potravinami (tzv. food waste) má různý podoby. Mrkněte třeba na Jakvkuchyni.cz, kde se tématu využívání potravinových zbytků věnuje seriál Vaříme beze zbytku.
Právě tam je spousta receptů od nejlepších českých šéfkuchařů na to, jak zužitkovat kuchyňské zbytky a připravit si z nich opravdovou pochoutku.
Kdo by měl rád sladký, tomu můžu vřele doporučit osobně odzkoušený recept na top kávové oplatky z kávového lógru  nebo lívance z rohlíků!
Z okrojků zeleniny si zase můžem připravit super chipsy, z oleje z nakládaných rajčat perfektní domácí majonézu.

Tenhle přístup šetří nejen místo v popelnici, a může tak mít vliv na výši poplatků za odpady, šetří ale taky peníze za nákup potravin, který neskončí bez využití v odpadkovým koši.

Základní pravidlo, který u odpadu platí tak nějak všeobecně i v rámci trvalý udržitelnosti, říká, že předcházet odpadům je ta nejlepší cesta. (Zdroj: Samosebou.cz)

5. tip: Pusťte si domů vítr!

Zapomínat by se v létě nemělo ani na pravidelné větrání. Pročištěním vzduchu předcházíme tvoření patogenů a plísní a samozřejmě se jedná o nejjednodušší cestu, jak eliminovat zápach.

No a k provoněnýmu bytu nám pomůže taky třeba aromalampa nebo vonný pytlíčky plný bylinek!

TIP 

Jak na domácí vonný pytlíček?

Mám tady jeden super tip ze sekce upcyklace. Kdo před létem uklízí šatník, tak možná stejně jako já najde nějaký ty punčochy s okem. Normálně bych je vyhodila, ale možná netušíte, jak se dají silonky prakticky využít!
Stačí nakupit voňavou levanduli nebo jinou bylinkovou směs, ustřihnout spodní část punčochy (tu, kam se dává chodidlo), naplnit ji vonnou směsí a zavázat bavlnkou.
Hotovo dvacet a máte domácí potpourri, který provoní šuplíky s prádlem, skříň i celý byt!


A tady naše voňavá a aromatická pouť odpadem pro dnešek končí. Snad tyhle tipy pomůžou, u mě se osvědčily a fungovaly dokonale.
Kromě voňavé domácnosti mě taky hřeje pocit, že ačkoli nějaký odpad stále produkuju, daří se mi jeho množství snižovat a tím taky šetřím svoji peněženku a přírodní zdroje.
A taky zmenšuju svou uhlíkovou stopu, to mě taky moc těší, protože je důležitý se snažit chovat úsporně i kvůli budoucím generacím. 

Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.