Vaření beze zbytku a další tipy na ekohospodaření v kuchyni
Kelímky od jogurtu, kuchyňské papírové utěrky, alobal, sáčky od koření, plastové fólie, zbytky od jídel – to jsou jen některé z mnoha druhů odpadů, které vznikají v našich kuchyních. Kromě rozmanitosti vede kuchyňský odpad také co do množství. Tipy na to, jak snížit množství odpadu pocházejícího z kuchyně, a také na recepty na zero waste vaření přináší Samosebou.cz v článku!
Kam s ním? To se asi ptá mnoho z nás, když se „točíme“ v kuchyni a připravujeme nějaké dobré jídlo. A co si budeme povídat, v kuchyni se můžeme setkat s pořádnými třídicími chytáky.
Kam správně vytřídit některé kuchyňské speciality?
- Prázdné obaly od olejů je možné vytřídit do plastů, pokud je vymyjeme a zbavíme mastnoty; jinak patří do směsného odpadu.
Do láhví či kanystrů od olejů je možné průběžně sbírat použité oleje a tuky, které v nich pak můžeme vytřídit do speciálních nádob vyhrazených na sběr kuchyňských tuků a olejů. Odložit je můžeme i ve sběrném dvoře.
- Plechovky, konzervy a jiný kovový odpad je možné třídit do šedých kontejnerů na kovy. V některých obcích jsou kovy sbírány prostřednictvím tzv. multikomoditního sběru společně s jinými druhy odpadu. Můžeme je také odnést do sběrného dvora či do výkupny surovin.
- Sáčky od koření, chipsů, oříšků a jiných pochutin stejně jako sáčky od instantních polévek či omáček patří do směsného odpadu.
Tyto obaly jsou obvykle vyrobeny z neoddělitelných vrstev z různých druhů materiálů. Jinak je tomu v případě nápojových kartonů, které třídíme samostatně, nebo často také právě v rámci multikomoditního sběru.
Domnělý „celofán“ může být vyrobený z plastové fólie a třídíme jej do plastů. Naproti tomu je „pravý celofán“ vyroben z celulózy (poznáme jej podle toho, že si zachová svůj tvar – stačí jej zakroutit a ten můžeme třídit do bioodpadu). Více o celofánu ve Slovníku třídicích pojmů pod heslem Celofán.
- Obaly od vajíček i ruličky od kuchyňských utěrek patří do sběrných nádob na tříděný papír, díky tomu mohou být efektivně využity.
Takový odpad můžeme vytřídit i na vlastní kompost, obaly stačí natrhat na menší kousky, lépe se rozloží.
- Alobal můžeme třídit do sběrných nádob určených k třídění kovů. Je lepší ho vytřídit ve větším množství, třeba v kuličce.
Další tipy najdete v článku Jak naložit s obaly z kuchyně nebo pak v průvodci tříděním odpadu Kam patří.
Tipy, jak snížit množství vyprodukovaného odpadu
Množství kuchyňského odpadu ale nesnížíme jen správným tříděním toho, který vyprodukujeme. Zásadní je zejména snaha předcházet produkci zbytečného odpadu, a to jak obalových odpadů, tak potravinových odpadů. Co může udělat každý z nás? Tak třeba…
1. Nakupovat jen podle nákupního seznamu
Mezi regály nás často okouzlí zboží, které nepotřebujeme, a tak se stává, že kupujeme zbytečnosti či výrobky, které nestihneme spotřebovat a pak je vyhazujeme.
Na nákupy je nejlepší vyrazit s nákupním seznamem, který si průběžně píšeme, nasadit klapky na oči a brát jen to, co tam máme napsané!
Při snižování naší uhlíkové stopy pomohou také nákupy sezónního zboží od lokálních výrobců. Více v článku Uhlíková stopa – co to je a můžeme ji ovlivnit?.
2. Žít bez jednorázových obalů
V mnoha situacích můžeme zakoupit zboží, které není zabaleno v jednorázových obalech, nebo dokonce zboží, které není zabaleno v žádném obalu. Preferovat můžeme také vlastní opakovatelně použitelný sáček či tašku.
Další cestou je volba produktů zabalených do recyklovaných a recyklovatelných materiálů, preference opakovatelně použitelných obalů apod. Právě tímto přístupem je možné předejít produkci značného množství zbytečného odpadu.
3. Třídit odpad, protože to má pozitivní dopad!
Odpad, který vyprodukujeme, je potřeba třídit. Naštěstí už je to pro 73 % obyvatel ČR součástí běžného života. Možná i proto, že kontejnery na tříděný odpad máme na každém rohu – kde jsou ty nejbližší u vás, ukáže online mapa a mobilní aplikace Kam třídit. Předpokladem pro recyklaci odpadu je dodržování zásad jeho správného třídění.
Mimochodem právě díky dostupnosti třídění odpadu v ČR se jedná o nejsnadnější způsob, kterým můžeme zmenšit svoji uhlíkovou stopu.
4. Předcházet vzniku bioodpadu a maximálně jej využívat
Právě biologicky rozložitelný odpad často končí ve směsném komunálním odpadu a tvoří tam průměrně neuvěřitelných 25 % objemu našich popelnic.
Naší snahou by mělo být maximálně předcházet plýtvání potravinami a zbytečné produkci bioodpadu. Toho můžeme dosáhnout jak uvážlivými nákupy, tak i změnou přístupu a hledání cest, jak využít maximum surovin.
Zajímavé možnosti nabízejí různá stravovací zařízení, ve kterých si můžeme vybrat jídlo a určit sami i jeho množství podle svojí potřeby.
Další možnosti nabízí tzv. vaření zero waste, kdy je snahou právě maximální využívání potravin.
Vařte beze zbytku s Jakvkuchyni.cz!
Některé recepty vysloveně vyžadují suroviny, které někteří z nás považují již za potravinový odpad – ten skončí v odpadkovém koši, jiní ho vytřídí v lepším případě do bioodpadu…
Tak by potraviny končit neměly a vlastně k tomu není důvod! Stačí si vybrat některý z receptů na vaření beze zbytku, výsledek stojí za to! Zkuste třeba:
Předcházet potravinovému odpadu můžeme například díky vaření beze zbytku. Zkuste si připravit banánový chléb s ořechy a sušeným ovocem podle receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku. (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)
A pokud vás vaření baví, pak je možné kromě seriálu s recepty na vaření beze zbytku najít na webu Jakvkuchyni.cz rady a tipy, jak třídit různé druhy odpadu, které vznikají při vaření.
No a protože se blíží jaro, je načase vytunit se zvenčí i zevnitř – pomoci k tomu může sedm tipů, jak zlepšit jídelníček a získat energii. Tak hurá na to!
Další samostatnou kapitolou je šetrný přístup k ostatním zdrojům – například používání perlátoru na vodovodní baterii, předehřívání vody ve varné konvici, mytí nádobí v myčce, nemytí pod tekoucí vodou a podobně. O tom třeba někdy příště.