Recyklační značky na obalech, čistší oceány a stop plýtvání jídlem
Copak přinášejí ekonovinky tentokrát? Zjistíme, jak se chtějí Francouzi vypořádat s problematikou třídění odpadů a dosáhnout toho, aby jeho co největší množství putovalo k recyklaci. S čištěním moří a oceánů pomohou nové technologie a inovace nám mohou pomoci minimalizovat plýtvání potravinami. Více prozradí článek na Samosebou.cz!
Jedna zpráva lepší než druhá – chytré a užitečné technologie vládnou „odpadovému světu“ víc a víc.
Povinná recyklační symbolika
Francouzi jsou přesvědčeni, že odpovědí na mnohé environmentální problémy je v maximální možné míře recyklovat obaly nebo odpad vůbec nevytvářet a předcházet mu. Proto tam v návaznosti na zákon o boji proti odpadu v cirkulární ekonomice vyšel nový výnos, který se zaměřil na značení všech recyklovatelných produktů a jejich balení s patřičnými informacemi o tom, jak tyto odpady správně třídit.
Nařízení platí nejen pro francouzské výrobce, ale také pro ty, kdo do Francie posílají zadané objednávky (například e-shopy s oblečením nebo doplňky). Francouzská vláda se tak chce pojistit, že s veškerým materiálem obsaženým v balíčku bude správně naloženo.
Jak tyto instrukce na obalech vypadají?
Na balení musí být jasně vidět tzv. Triman logo spolu s piktogramy jednotlivých částí obsahu balení a kontejnerem na recyklovatelné obaly.
Triman logo je v podstatě obdoba symbolu panáčka vyhazujícího obal do koše.
Ten ovšem podle platné legislativy nabádá pouze k tomu, abychom neznečišťovali životní prostředí a obaly vyhazovali tam, kam patří.
Triman logo používané ve Francii oproti tomu vyzývá přímo k recyklaci všech komponentů do patřičných barevných kontejnerů.
Kromě infografiky musí být na obalu také jasně napsáno, v jakém materiálu je produkt zabalen.
Pokud by vám tedy ve Francii přišla objednávka v polypropylenovém balíčku s novým tričkem, na balení jasně uvidíte složení obalového materiálu spolu s Triman logem a piktogramy trička, papírové cenovky, šňůrky a košem na recyklovatelné výrobky.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přesně takto by nově mělo vypadat značení obalů ve Francii. Díky němu víme, že lepenková krabice je z papíru a jednotlivé části obsahu máme vytřídit do patřičných kontejnerů. (Zdroj: Instagram.com/thouy_81)
Firmy mají čas zařídit se podle nového nařízení do 9. března roku 2023.
Vyhnou se tak možným pokutám, které by se případně měly pohybovat ve výši škody, jíž by se dotyčný dopustil na životním prostředí nedostatečným informováním svých spotřebitelů.
Vychytej odpadky, než doputují do oceánu!
Asi nikomu nemusíme připomínat, že dopad plastů na životní prostředí není příliš pozitivní. A co teprve dopad plastů na živočišnou říši moří a oceánů!
Do řešení tohoto čím dál většího problému se rozhodli pustit dánští inženýři s překvapivě jednoduchým řešením…
Co kdyby se plovoucí odpad pochytal už v řekách a vodních tocích, které do oceánu ústí?
Inženýři vynalezli novou technologii, kterou pojmenovali „SeaProtectorOne“.
Jedná se o plně automatizovaný mechanický zvedák s filtrem, který dokáže lapit PET lahve, mikrotenové sáčky, ale i konzervy nebo jiný typ odpadu.
Mechanický zvedák, který se sám spouští do vody a vychytává odpadky, které jsou poté vysypány do postranního kontejneru na odpad. Jednoduché, ale chytré řešení! (Zdroj: Youtube.com/All In On Green)
Vynález tedy umí operovat naprosto sám. Potřeba je jen občasná inspekce a vynášení sběrné nádoby, do které zvedák odpad z řeky sype. Podle testů dokáže zachytit 97–100 % veškerého odpadu ve vodě!
A aby toho nebylo málo, tato technologie se pomocí inteligentních senzorů automaticky přizpůsobuje hladině vody a povětrnostním podmínkám.
Stejná technologie také umožňuje systému detekovat, zda je třeba zvedák přesunout do bezpečnostní polohy v případě nepříznivého počasí apod.
Odpadu v oceánech je bohužel mnoho. S tímto vynálezem by ho už však nemuselo tolik přibývat!
Omezme vyhazování potravin!
Určitě to znáte – nahnilá okurka a zkyslé mléko, každý z nás alespoň jednou nějaké to potravinové zboží musel vyhodit. Podle údajů Organizace spojených národů (OSN) se vyhodí dokonce 17 % veškerého vyprodukovaného jídla!
Vyhozené potraviny tvoří na skládce odpadu metan, který představuje 10 % celosvětových emisí skleníkových plynů a představuje jednu z jejich hlavních příčin.
Problém však není pouze v domácnostech. Mnoho potravin je znehodnoceno už během přepravy, poškozeno v supermarketech nebo vyhozeno v restauracích.
S tím však mohou alespoň částečně zatočit nové technologie.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Nenechte ovoce, zeleninu ani další potraviny zkazit, hospodařte v kuchyni beze zbytku! (Zdroj: Instagram.com/foodsavvynfk)
Nově totiž existují digitální systémy, které monitorují a odhadují čerstvost potravin v reálném čase.
Tyto systémy využívají senzory, které předpovídají kvalitu potravin v každé fázi dodavatelského řetězce.
Používají se také k předpovědi ideální doby zrání ovoce s ohledem na podmínky měnícího se okolního prostředí.
Díky technologii tak dokážou dodavatelé například určit trvanlivost brambor a to, zdali se více hodí na výrobu hranolků, nebo pro klasický prodej celých hlíz v obchodním řetězci.
Na redukci potravinového odpadu jsou šikovné i různé aplikace. Z mobilu si tak můžeme rychle zjistit, ve kterých restauracích nabízejí balíčky s nadbytečným jídlem, nebo najít místa, kde prodávají zvláštně tvarované nebo na pohled ošklivé či nesouměrné ovoce a zeleninu.
Můžeme tak zužitkovat naše potraviny na maximum a ulevit svědomí a přírodě, protože předcházíme zbytečnému plýtvání jídlem! Více o plýtvání jídlem v infografice Zajímavosti o biologicky rozložitelném odpadu v číslech.
Inspirací může také být vaření zero waste! Stačí zkusit změnit přístup, třeba vás nadchnou tipy podle videoreceptů v seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
Nové způsoby, jak s odpadem zatočit jednou provždy, jsou vítány! A třiďme společně odpad vždy a všude, má to totiž smysl!