Zdroj: Samosebou.cz

Uhlíková stopa kelímků na horké nápoje: který dopadl nejlépe?

Kdo z nás nikdy neměl kafíčko nebo čaj do kelímku s sebou? Dnes už tušíme, že tyto zdánlivě nevinné nádobky nejsou pro přírodu úplně nejlepším přítelem a že různé materiály kelímků mají různý dopad na životní prostředí. Výběrem té „lepší“ varianty můžeme významně přispět k ochraně životního prostředí a snížení uhlíkové stopy… ale která to je?

Ekologické dopady jednotlivých druhů kelímků se liší, a to podle typu materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, a podle toho, jak jsou následně používány. A právě proto vznikla LCA studie srovnávající uhlíkové stopy jednotlivých druhů kelímků na teplé nápoje, která ukazuje, jaký vliv na přírodu může mít právě výběr nádobky. Kdo obstál a kdo propadl?

Dobré vědět

Co je to uhlíková stopa? Jedná se o metriku, která určuje množství skleníkových plynů (zejména CO₂), jež jsou produkovány v průběhu celého životního cyklu produktu – od těžby surovin přes jeho výrobu a distribuci až po likvidaci.
Rozlišujeme dvě složky uhlíkové stopy. Jednou z nich je fosilní uhlík, který pochází ze spalování fosilních paliv (uhlí, ropa, zemní plyn) a produktů z nich vyrobených (fosilní část benzínu, nafty, plast apod.). Druhou složkou je biogenní uhlík, jenž vzniká při spalování či rozkladu biologických materiálů (např. dřeva, trávy, biomasy) a opět produktů z nich vyrobených (biosložka benzínu či nafty, papír apod.).

Analýza uhlíkové stopy kelímků na teplé nápoje, kterou provedla autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., ve spolupráci s odborníky na tzv. LCA analýzu, zahrnovala zkoumání tří typů vyráběných v ČR. Díky tomu byla zajištěna reálná výrobní data. Konkrétně to byly PP-S kelímky, což jsou jednorázové plastové kelímky vyrobené z polypropylenu. Tyto kelímky obvykle třídíme do kontejneru označeného žlutou nálepkou.
Dále to byly PAP+PE kelímky, tedy papírové kelímky s plastovou vrstvou, které je možné prázdné a čisté vytřídit do papíru.
A do třetice PP-RE kelímky neboli plastové kelímky určené pro opakované použití.

Tyto kelímky byly posouzeny v rámci celého životního cyklu. Tedy od těžby potřebných surovin až po zlikvidování na konci životnosti Podrobnější informace o metodologii jsou k dispozici ve zdrojovém článku Uhlíková stopa kelímků na teplé nápoje.

Jak jednotlivé kelímky obstály?

Je předvídatelné, že různé druhy kelímků budou mít také různý dopad na přírodu. Pojďme se tedy podívat, jak si tyto tři ve vztahu k přírodě stojí.

Ekologický problém aneb papírové kelímky

Papírové kelímky potažené plastem (PAP+PE) vykazují vysoký podíl uhlíkové stopy. Většina z nich bohužel také končí na skládce. Jejich recyklace navíc může být prozatím obtížná kvůli kombinaci dvou materiálů, což z nich dělá nejslabší článek mezi zkoumanými variantami.

Plastové kelímky – menší zátěž, ale stále výzva

Jednorázové plastové kelímky (PP-S) představují o něco lepší variantu. Zatěžují životní prostředí méně ve fázi výroby, ale jejich masová produkce z fosilních zdrojů zvyšuje celkovou uhlíkovou stopu. Pokud se však správně vytřídí, lze je recyklovat, což značně snižuje jejich dopad na životní prostředí.

Udržitelnost v re-use / Ekologická efektivita s re-use kelímky

Nejlepší variantou z hlediska zanechání uhlíkové stopy jsou opakovaně použitelné kelímky z polypropylenu (PP-RE). Zásadním faktorem, který ovlivňuje jejich udržitelnost, je způsob mytí. Ruční mytí s nižší spotřebou vody a energie je výrazně šetrnější a kelímek se stává příznivou variantou. To platí ovšem až po 9 cyklech opakovaného použití. Mytí v myčce na dlouhý program může jejich uhlíkový dopad naopak zvýšit a kelímek musíme použít alespoň 12krát, aby byl opravdu ekologicky nejpříznivější variantou.

Dobré vědět

„Vliv fáze užití“ označuje část životního cyklu produktu, která se zaměřuje na jeho používání a vliv tohoto používání na životní prostředí. Například u opakovaně použitelných kelímků má fáze užití zásadní vliv na jejich ekologičnost. I když mají tyto kelímky vyšší uhlíkovou stopu ve fázi výroby než jednorázové kelímky, jejich opakované použití tuto nevýhodu postupně eliminuje.

Jaká je tedy uhlíkově nejpříznivější varianta?

Závěr výzkumu je jasný: pokud můžeme zvolit opakovaně použitelný kelímek, je to z hlediska uhlíkové stopy nejlepší řešení. Pokud jsme v situaci, kdy musíme použít jednorázový kelímek, volme raději zařízení, kde máme možnost sáhnout po tom monomateriálovém plastovém (PP-S). Jeho environmentální dopad je menší než u papírového kelímku (PAP+PE), který zatím často končí na skládce. Fajn je pořídit si třeba vlastní kelímek s víčkem, který budeme nosit na cestách vždy s sebou a budeme ho používat delší dobu.

Cesty k udržitelnějšímu přístupu

Řada projektů už se v dnešní době zaměřuje na omezení jednorázových kelímků (týká se to i krabiček na jídlo), vhodnou alternativou k jednorázovým plastům je například přístup re-use.
Tyto iniciativy jsou cestou k udržitelnější budoucnosti. Pomoci ale může každý z nás – plastový či papírový kelímek na kávu a další horké nápoje je věc, bez které se určitě snadno obejdeme a příroda nám velmi poděkuje.

Jednou z eko variant k jednorázovým kelímkům je tzv. REkelímek, který lze použít až 440×. (Zdroj: Samosebou.cz)

Kam dál? Koho zajímá re-use, ten může přejít na článek Re-use má smysl! Jak si konzum zabalit ekologicky?.

Tento článek vychází z výzkumu uhlíkové stopy kelímků na teplé nápoje, provedené autorizovanou společností EKO-KOM:
Uhlíková stopa kelímků na teplé nápoje. Online. EKO-KOM. 2024. Dostupné z: https://www.ekokom.cz/uhlikova-stopa-kelimku-na-teple-napoje/. [cit. 2025-02-21].
Nastavení souborů cookie

Samosebou.cz Vám přináší informace ze světa třídění a recyklace odpadu. Díky přijmutí cookies víme, jaký obsah Vás zajímá a můžeme se tak na tato témata více zaměřit. Vaše důvěra, pro nás moc znamená, děkujeme. Pro podrobnější informace o cookies a nastavení můžete zjistit na odkazu „Nastavení cookies“. Na stejném odkazu můžete Vaši volbu kdykoli upravit (najdete jej v dolní části webové stránky Samosebou.cz). Podrobnější informace o zpracování Vašich osobních údajů najdete v Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Nastavení souborů cookie

Nastavení můžeš kdykoli změnit v nabídce „Nastavení cookies“ v dolní části stránky.