Třídění odpadu v domácnostech – co s obaly a odpady z kuchyně?
Co si uvaříme, to si sníme… a odpadky vytřídíme. Nenechte si ujít článek o tom, proč a jak předcházet produkci odpadu z kuchyně a plýtvání jídlem. V článku na Samosebou.cz nebudou chybět ani recepty na vaření beze zbytku, ve kterých se nejlepší šéfkuchaři snaží inspirovat k maximálnímu využívání surovin a zbytků jídel.
Kdysi sloužily k uchovávání potravin a nápojů kůže či keramické a dřevěné nádoby. Od té doby ušla civilizace kus cesty a potraviny můžeme nakupovat či uchovávat v nejrůznějších druzích obalů vyrobených z různých materiálů či jejich kombinací (více v článku Jaké jsou druhy a funkce obalů?).
Tzv. Food Contact Packaging je anglický termín, který označuje veškeré obaly a materiály přicházející do přímého styku s potravinami.
Tyto obaly na potraviny musí splňovat specifická pravidla – například musí být bezpečné, ochránit jídlo před vnějšími vlivy a současně nemít vliv na jeho složení, vizuální, chuťové a jiné vlastnosti.
Veškeré požadavky pro obaly přicházející do styku s potravinami jsou zakotveny v legislativě a její dodržování je přísně kontrolováno.
Plastové láhve na nápoje jsou vyráběny z jiného materiálu než třeba obaly z plastů na prací gely či na čisticí prostředky.
Stejně tak platí jiné parametry pro nápojové plechovky, papírové krabice, sáčky různých druhů, fólie a další obaly, které se přímo dotýkají potravin.
PET láhve jsou vyrobeny z polyethylentereftalátu (PET) – lehkého, průhledného a pevného plastu. PET je známý svou schopností dobře uchovávat obsah a bránit pronikání plynů, což je právě ideální vlastnost pro balení nápojů.
Rozdíly v materiálech a vlastnostech také ovlivňují, jakým způsobem jsou plastové obaly recyklovány (více v Encyklopedii plastů).
Kde a jak můžeme omezit množství vyprodukovaného odpadu?
Odpadu může vzniknout v kuchyni opravdu hodně, a to při jednom jediném nákupu či vaření!
Přitom množství vyprodukovaného odpadu můžeme ovlivnit v nemalé míře už při nákupech, kde to všechno vlastně začíná…
Je velký rozdíl, jestli se vydáváme na nákupy s jednorázovou plastovou taškou, nebo s opakovatelně použitelnou. Zda nakupujeme ovoce, zeleninu a pečivo v jednorázových plastových sáčcích, šunku a sýry v menších jednorázových plastových obalech… Koření samosebou v malých baleních vyrobených z kompozitních materiálů, a i když jsme čtyřčlenná rodina, v lednici máme vždy jogurty v malých plastových kelímcích; to samé platí u drogistických obalů.
Už při nákupech můžeme šetřit životní prostředí a snižovat svoji uhlíkovou stopu – stačí trošku změnit naše návyky, které mohou přinést nemalé úspory v množství vyprodukovaných obalových odpadů.
Až příště vyrazíme na nákup, stačí pár drobností, které ale přinášejí velké úspory v množství vyprodukovaných obalových odpadů. Stačí vzít opakovaně použitelnou nákupní tašku, koření koupit ve větším balení či na váhu do vlastní opakovaně použitelné nádoby, jednorázové sáčky nahradit vlastními opakovaně použitelnými, pokud je nás více, kupovat větší či přímo rodinná balení a pokud je to možné, pak nakupovat přímo u lokálních farmářů a výrobců/prodejců.
V případě, že preferujeme nákupy do vlastních opakovaně použitelných nádob, jsou vhodnou alternativou specializované bezobalové prodejny.
Potravinový odpad a plýtvání jídlem doma: jak ho omezit?
A v neposlední řadě je důležité omezit tzv. food waste, protože právě plýtvání jídlem je celosvětovým palčivým problémem.
Jen pro zajímavost – v ČR tvoří dle analýz cca 25 % objemu popelnic se směsným odpadem bioodpad. Celosvětově připadne každý rok na osobu průměrně 74 kg potravinového odpadu, z hlediska zátěže pro životní prostředí vznikne cca 37 % globálních emisí skleníkových plynů v souvislosti s produkcí potravin (více v Infografice o biologicky rozložitelném odpadu).
Šest tipů pro snížení množství a využití potravinového odpadu
1. Plánování jídelníčku a nákupů: pomůže týdenní plán – kromě toho, že při samotném nakupování dosáhneme časové úspory, v konečném důsledku šetříme eliminací potravinového odpadu peníze i přírodu.
2. Správné skladování potravin: může výrazně prodloužit trvanlivost potravin. Spoustu tipů v článku Proč se jídlo kazí a jak tomu předejít?.
3. Využití zbytků potravin: pokud přece jen máme nějaké zbytky jídel, určitě stojí za zamyšlení, jak je využít při přípravě nových pokrmů (například pečené maso lze použít druhý den do sendvičů nebo salátů, pečené kuře do rizota, tortilly či salátu apod.).
4. Třídění bioodpadu: je řešením pro efektivní využití biologicky rozložitelného odpadu, který můžeme tříděním proměnit ve výživnou půdu nebo využít energeticky namísto uložení na skládku odpadu, která zbytečně zabírá místo přírodě i jejím obyvatelům.
5. Domácí konzervování, zmrazování či sušení jsou způsoby, jak využít zbytky ovoce a zeleniny, ale třeba i masa. Namísto vyhození tak můžeme značně prodloužit dobu, kdy je možné tyto potraviny konzumovat – není nad domácí marmeládu či zamraženou omáčku, kterou jen ohřejeme, když nestíháme vařit. A jak se na dovolené hodí zavařené maso, domácí lunchmeat či sušené ovoce!
6. Třídění obalů z kuchyně: je nezbytným krokem, aby mohlo dojít k následné recyklaci odpadů.
Nejlepší je předcházení vzniku odpadu vždy, když je to možné. Zbytky jídel a potravin můžeme využít při vaření beze zbytku, které je kromě udržitelného přístupu ke zdrojům výzvou!
Stačí najít odvahu a inspirovat se třeba některým z následujících pěti receptů, které sestavili špičkoví šéfkuchaři. Základem těchto specialit jsou právě zbytky jídel či surovin, které by jinak skončily u mnohých z nás v koši:
Kdo se chce dozvědět více o problematice odpadu z jídla a gastroodpadu, udržitelném vaření, zdravé stravě a dalších tématech spojených s jídlem nebo má chuť si uvařit něco dobrého, tohle všechno najde na Jakvkuchyni.cz!
Třídicí chef může být každý!
Uvařit dobré jídlo se nemusí podařit každému, ale jak správně vytřídit odpadky, to u nás vědí už i holky z první třídy! Dobrým rádcem jsou i recyklační symboly.
Omezení odpadů, kdekoli je to možné, je udržitelná cesta, která pomáhá snížit dopady našeho konzumního života. Má to smysl, třiďte odpad!